Moskva och Istanbul

Under 2010 hade jag möjlighet att förmedla svenska IPA:s syn på lek utomhus inför för oss mera ovanliga församlingar – för designstudenter, lärare och journalister i Moskva och Istanbul.


Det skedde i samband med Svenska institutets utställningen Svenska frön med exempel på svensk design och svenska produkter där formgivning förenas med säkerhet och användarvänlighet. Utställningen har turnerat till en rad städer runt om i världen, och i samband med vernissagen har det hållits olika workshops och föreläsningar. På British Higher School of Design i Moskva och Istanbuls tekniska universitet hade jag den stora glädjen att medverka och ge en övergripande bild av hur Sverige planerar för lek och lekplatser med föreläsningen The Landscape of Play.


Utbrottet av Eyjafjallajökull och askmolnet gjorde avgången till Moskva osäker in i det sista, men med ett rykande hett visum i passet kom jag i väg som planerat i slutet av april. Samma tur hade tyvärr inte delägarna i Lingon och blåbär, ett företag som tillverkar robusta barnkläder, vi skulle ha delat på föreläsartillfället. Nu fick jag istället lång tid att tala om landskap, utformning av lekmiljöer, frågor kring barns delaktighet på olika nivåer, men också om andra organisationers verksamhet, som till exempel Naturskoleföreningen. Jag hann med mycket, men saknade den stimulans som det ger att diskutera en fråga utifrån olika perspektiv.


Designhögskolan utbildar bland annat textildesigners, och frågan om fina kläder som begränsning för leken var aktuell och intressant. Jag fick en hel del frågor kring huruvida svenska barn verkligen får lov att smutsa ner sig, eller om föräldrarna blir arga då. Intrycket var att ryska barn inte fick smutsa ner sig – eller sina leksaker. Och jag fick tillstå att också hos oss erbjuds barn, särskilt flickor, i ökande utsträckning kläder och skor som begränsar friheten. 


I oktober hade Svenska frö vernissage i Istanbul på ett tekniskt universitet som utbildar arkitekter och industridesigners. Här var jag med på invigningstillfället som en av sex svenska talare samlade under rubriken Design for Children: the Swedish Approach. Församlingen var större än i Moskva, förutom elever och lärare hade många journalister och representanter för frivilligorganisationer kommit för att lyssna. 

Ylva Elneby höll ett fint anförande om lek ur ett utvecklingsperspektiv, och det passade att följa efter med fokus på lekens landskap. I övrigt låg tyngdpunkten för dagen på formgivning av föremål och lekplatser. 


Det finns en liten grupp turkiska medlemmar i IPA som är engagerade i ett flerårigt projekt kring skolgårdar. Flera tusen gårdar ska med enkla åtgärder göras mer lockande för eleverna att vistas på. Möjligen kommer vi se en ansökan från Turkiet om att arrangera världskongressen 2014 utifrån projektet. Coca Cola är medfinansierar till projekt som syftar till att öka fysisk aktivitet och minska övervikt. Övervikt är inget problem bland turkiska skolbarn enligt projektledaren Umut Kart, men skolgårdars existens och utformning är en ”ickefråga”. Att framhålla fysisk aktivitet är ett sätt att skapa uppmärksamhet i ett land där en skolas hela gård kan vara uthyrd som parkeringsplats – och inkomsterna från uthyrningen är nödvändiga för skolans drift.


Anna Lenninger

Copyright (2011) IPA-Sweden. Webmaster Martin Forster.